4
OPFØLGENDE AKTIVITET l
hl o cs
gene
@s
s@ n
ns o i t a r io gene r a t
o cho
En af varianterne i generations@school-projektet er europæiske skolers fælles udvikling af initiativet.
Kollaborative projekter mellem europæiske skoler på tværs af generationerne Som et led i Det europæiske år 2012, giver det europæiske uddannelsesprogram eTwinning jer mulighed for at skabe forbindelse elektronisk med andre europæiske skoler, som ønsker at udveksle information om projekter på tværs af generatio nerne. På www.etwinning.net kan europæiske skoler regi strere sig i en database og søge efter skoler med det bedst mulige match. Formålet er at opbygge oplysen de, tværfaglige, EU-omspændende IKT-formidlende partnerskaber for uddannelse og fremmedsprogslæ ring for at udvikle international udveksling.
Vi forslår, at skolerne benytter denne platform til udformning af undervisningsprojekter med fokus på intergenerationel og interkulturel dialog.
Mål for eleverne • At opbygge en dialog om solidaritet mellem generationerne. • At forbedre deres IKT-praksisser. • At lære børn at være nysgerrige over for andre kulturer og sprog. • At hjælpe med at øge opmærksomheden omkring medborgerskab i Europa og integrere den sproglige mangfoldighed heri.
• At uddanne tekstproducerende børn.
1/2
www.active-ageing-2012.eu
© European Commission, 2012.
• Udvikle muligheden for at lære sammen, for at dele synspunkter og viden.
4
OPFØLGENDE AK TIVITET
gene
ra tio
n
ch s@s
o ol
Mulige implementeringsmetoder Efter Den europæiske dag, kan du finde frem til en skole, som har budt ældre mennesker velkommen på Den europæiske dag på eTwinning-siden og sammensætte et spørgeskema sammen med dine elever for at udveksle information med en klasse på same niveau. • En indledende klasse-til-klasse udveksling afholdes for at præsentere projektet: Præsentation af skolerne, klasserne og eleverne. • En efterfølgende informationsudveksling om den intergenerationelle forbindelse mellem unge og ældre opbygges via intergenerationel dialog. Samtaler om Den europæiske dag og projekterne i klasserne på baggrund af mødet med de ældre.
Og, for at gå endnu længere
• Medborgerinitiativer, hvor klasserne arbejder sammen med ældre, foreninger og plejehjem. • Interkulturelle og intergenerationelle projekter: oplæsning, historier, poesi/poesikonkurrencer, teaterstykker, dans, sang, havearbejde, videnskabsprojekter osv.
• Legendeprojekter baseret på førstehåndsfortællinger fra personer, som har oplevet ekstraordinære historiske livsbegivenheder (parallelt med historiske dokumenter) osv. • Intergenerationelle udvekslingsprojekter mellem klasser, som er involveret i intergenerationelle projekter.
Carole Gadet, ekspert i intergenerationelle projekter: Grundlægger af Ensemble Demain (www.ensembledemain.com), og embedsmand ved intergenerationelle projekter og studier under det franske uddannelsesministerium.
2/2
www.active-ageing-2012.eu
© European Commission, 2012.
Lærerne kan udforme projekter på tværs af generationerne i deres klasse: