Masterclasses Creatief denken ontwerpen en ICT mogelijkheden3oktober

Report 2 Downloads 26 Views
MASTERCLASS Creatief denken, ontwerpen, en ICT-mogelijkheden Maak kennis met de uitdagende mogelijkheden van ICT in het basisonderwijs. De hogeschool iPabo organiseert twee masterclasses. Vernieuwende organisaties als een Fablab, Designathon Works en het Wetenschapsknooppunt Delft geven een workshop. Je maakt kennis met én gaat aan de slag met de materialen zoals een 3D printer, vinylsnijder Makey Makey, microbits, mini-motoren en sensoren. Zo ervaar je zelf hoe het is om creatief denken op te roepen en te gebruiken bij het maken van een ontwerp. Of om eigen ontwerpen te bedenken en te maken al dan niet met gebruik van ICTtoepassingen. De organisaties werken ook met basisscholen, dus ze kunnen je uit eigen ervaring vertellen hoe je dit met kinderen kunt doen. Bedenk je graag dingen, maak je graag iets en wil je dit ook met kinderen in je klas gaan doen, kom en leef je uit. Vind je het belangrijk om het creatieve denken van kinderen te stimuleren, vind je onderzoekend en ontwerpend leren belangrijk, dan kun je hier veel leren. Wil je graag vernieuwende organisaties op het gebied van onderwijs leren kennen, dan is dit een mooie kans voor je!







Doelgroep: 3de en 4de jaars studenten van de iPabo en een collega van de stageschool. Locatie en data: • •

Hogeschool iPabo Alkmaar woensdag 8 november 14-17 uur Hogeschool iPabo Amsterdam woensdag 22 november 9-12 uur

De masterclasses zijn gratis. Je kunt zelf de dag en locatie uitkiezen. Je mag ook beide dagen meedoen. Aanmelding via inschrijving voor 20 oktober (aanmelden via xxxx). Er kunnen maximaal 60 deelnemers mee doen. Dus meld je aan, dan kun je van deze kans gebruik maken. Meedoen op volgorde van aanmelden. Je mag een collega van de stageschool meenemen (die moet zich apart inschrijven). 20 deelnemers per workshop. Maak kennis met organisaties, die werkzaam zijn in het basisonderwijs in deze regio: http://kaasfabriek.nl/ http://www.designathonschool.com/ http://www.hetabc.nl/professionals/maakonderwijs/ http://fablab.waag.org/ http://www.wetenschapsknooppuntzh.nl/



Programma 8 november 14.00-17.00 uur iPabo Alkmaar 14-16.30 Workshop Designathonschool 14-16.30 Workshop MaakOnderwijs 14-16.30 Workshop Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland Creatief denken en ontwerpen Informatie over De Kaasfabriek, Fablab in Alkmaar. 16.30-17.00 uur Bij de andere workshops kijken Workshops 22 november 9.00-12.00 uur iPabo Amsterdam 9-11.30 uur Workshop Designathonschool 9-11.30 uur Workshop MaakOnderwijs 9-12.00 Workshop Waag Society Dit is een externe workshop in De Waag op de Nieuwmarkt te Amsterdam (loopafstand van Amsterdam CS) 11.30-12.00 uur Bij de andere workshop kijken Korte omschrijvingen van de workshops









Workshops 8 november 14.00-17.00 uur iPabo Alkmaar Designathon-workshop Designathon Works heeft het onderwijsprogramma designathon ontwikkeld. In een designathon verzinnen, bouwen en presenteren kinderen hun zelf bedachte oplossingen rondom een thema. De designathonmethode streeft er naar om real world thema’s te behandelen. Dit stimuleert kinderen om de wereld te verbeteren. Verder leert deze ‘future-proof’methode kinderen ontwerpend leren met gebruik van technologie zoals mini-motoren en sensoren. De workshop begint met een korte inleiding, daarna ga je zelf aan de slag met een designathon. MaakOnderwijsworkshop Het ABC heeft het programma MaakOnderwijs ontwikkeld, een lesprogramma om kennis te maken met de 3D-printer. In 9 lessen komt het hele proces aan bod, van idee ontwerpen tot maken en vervolgens het in de markt zetten van het product. In de workshop leer je hoe je een ontwerp kunt maken en kunt printen. De workshop begint met een korte inleiding, daarna ga je zelf onder begeleiding aan de slag met de 3D-printer. Je gaat een digitaal ontwerp maken en dit met de machine fabriceren. Workshop Creatief denken en ontwerpen Het Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland biedt lessenreeksen en projecten aan waarin onderzoekend en ontwerpend leren centraal staat. Er is veel aandacht voor het ontwikkelen van het creatieve denken en probleemoplossend vermogen. Tijdens deze workshop ga je dit zelf ervaren door middel van het doorlopen van een aantal stappen van ontwerpend leren, aan de hand van een ontwerpprobleem. Ook met gebruik van technologie zoals de minibits.



Workshops 22 november 9.00-12.00 uur iPabo Amsterdam Designathon-workshop Designathon Works heeft het onderwijsprogramma designathon ontwikkeld. In een designathon verzinnen, bouwen en presenteren kinderen hun zelf bedachte oplossingen rondom een thema. De designathonmethode streeft er naar om real world thema’s te behandelen. Dit stimuleert kinderen om de wereld te verbeteren. Verder leert deze ‘future-proof’methode kinderen ontwerpend leren met gebruik van technologie zoals mini-motoren en sensoren. De workshop begint met een korte inleiding, daarna ga je zelf aan de slag met een designathon. MaakOnderwijs-workshop Het ABC heeft het programma MaakOnderwijs ontwikkeld, een lesprogramma om kennis te maken met de 3D-printer. In 9 lessen komt het hele proces aan bod, van idee ontwerpen tot maken en vervolgens het in de markt zetten van het product. De workshop begint met een korte inleiding, daarna ga je zelf onder begeleiding aan de slag met de 3D-printer. Je gaat een digitaal ontwerp maken en dit met de machine fabriceren. Workshop Waag Society Het Creative Learning Lab van Waag Society ontwikkelt met experts uit het onderwijs, de kunsten en nieuwe media eigentijdse, spannende onderwijsvormen. De workshop begint met een inleiding over maker movement en maakonderwijs en een rondleiding door het FabLab (en indien beschikbaar het Biotech Lab en het textile Lab). Vervolgens kun je zelf aan de slag met enkele nieuwe technologiën, zoals de vinylsnijder (analoog tekenen, digitaliseren en met de machine fabriceren), interactieve wenskaarten en de Makey Makey. Let op: adres: De Waag, Nieuwmarkt 4, 1012 CR Amsterdam. Je gaat daar zelf heen en wordt daar om 9 uur verwacht. Er zijn ook docenten van de iPabo aanwezig.