1
SUKUPOLVIEN VÄLISEN LUOKKATYÖSKENTELYN HYÖTYPUOLET
l
hl o cs
gene
@s
s@ n
ns o i t a r io gene r a t
o cho
Euroopan unioni on nimennyt vuoden 2012 Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuodeksi. Sen tavoitteena on lisätä tietoisuutta siitä, mitä ikääntyvillä ihmisillä on yhteiskunnalle antaa ja tukea heitä pysymään mahdollisimman pitkään aktiivisina sekä hyvässä kunnossa ja terveinä.
Oppilaiden ja seniorien keskustelun herättäminen Sukupolvikeskustelut kouluissa vaikuttavat myönteisesti oppilaiden mielikuviin ikääntymisestä. Avaamalla koulujen ovet sellaisille vanhuksille, jotka haluavat osallistua täysipainoisesti yhteiskunnalliseen elämään, menestyä ammatillisesti tai kertoa tarinoita elämästään, vahvistuu myönteinen ja rohkaiseva kuva tulevan elämän vaiheista.
Mitä hyötyä koulun sukupolviprojektista on? • Sukupolvien välisten siteiden vahvistaminen edistää niiden välistä ymmärrystä ja arvostusta. • Se saattaa myös synnyttää henkilökohtaisia taitoja, joista on hyötyä muut paremmin huomioon ottavaa yhteiskuntaa rakennettaessa. • Sukupolvien välisen vuoropuhelun herättäminen edistää niiden välistä yhteistyötä: sukupolvet oppivat toisiltaan. • Sukupolvien välinen vaihto edistää huomattavasti solidaarisuutta ja kansalaisaktiivisuutta, tukee kokonaisvaltaista henkilökohtaista kehitystä ja vahvistaa osaltaan opetuksen laatua.
1/2
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden vuosi pyrkii myös kannustamaan poliittisia päättäjiä ja eri sidosryhmiä toimiin aktiiviseen ikääntymisen helpottamiseksi ja sukupolvien välisen solidaarisuuden vahvistamiseksi joka tasolla. Vuodesta 2009 lähtien on 29. huhtikuuta vietetty sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalaista teemapäivää. generations@school- hanke: Eurooppalaiseen teemavuoteen 2012 liittyen pyydämme sukupolvien välisen solidaarisuuden päivänä saattamaan koululaisia ja vanhempia ihmisiä yhteen keskustelemaan siitä mitä kasvaminen ja ikääntyminen merkitsee sekä miettimään tapoja, joilla nuoret ja vanhemmatkin voisivat tukea toisiaan elämänlaadun parantamisessa. 29.4 alkavalla viikolla pyydetään kaikkia Euroopan kouluja Euroopan teemavuoteen 2012 kuuluvaan generations@school- hankkeeseen liittyen avaamaan luokkiensa ovet vanhemmille ihmisille ja pohtimaan, mitä sukupolvien välisellä vuoropuhelulla saattaisi olla opetukselle annettavaa.
Koulujen sukupolvitapahtumiin osallistuville ikääntyville tarjoutuu niissä mahdollisuus aktiiviseen toimintaan. Ikäihmiset tuntevat itsensä hyödyllisiksi osallistuessaan yhteiseen toimintaan sekä kansalais-ja kulttuurihankkeisiin. He tuntevat että heitä arvostetaan ollessaan kosketuksissa nuorten kanssa. Sukupolvien yhteiselo helpottuu heidän kertoessaan nuorille jokapäiväisestä elämästään.
© P.A.U. Education / Col.legi Miró, Barcelona
Sukupolvien kohtaaminen kouluissa
gene
ra tio
n
ch s@s
o ol
generations@school- projektin kasvatuksellinen ulottuvuus
kaaren kytkeminen historialliseen ja sosiaaliseen aikajanaan selvittää nuoruuden ja vanhuuden käsitteitä sekä sitä, mitä kasvaminen ja vanheneminen merkitsee.
Yhteiselo
Oman identiteetin rakentaminen
Päästessään kosketuksiin ikääntyneiden henkilöiden kanssa lapset oppivat vastuuntuntoa, avokätisyyttä, solidaarisuutta ja suhtautumaan vanhuksiin suvaisevaisemmin. Yhteisen oppimisen ja yhteisen kokeilun kautta he oppivat mitä toisten auttaminen ja kunnioittaminen merkitsee. Oppilaiden sosiaaliset- ja kansalaistaidot vahvistuvat.
Vanha ikäluokka siirtää nuorille perintönä muistonsa ja se auttaa näitä kehittämään itseään yksilöinä. Vanhempien muistot paljastavat nuorille, kuinka pitkä elämä saattaa todella olla, ja menneisyys sekä tulevaisuus asettuvat heille uusiin mittasuhteisiin.
Tapahtuman vaikutus oppilaisiin Lasten ja ikääntyneen sukupolven välinen tunnesiteiden luominen ja toistensa löytäminen vaikuttaa myönteisesti kouluun liittyviin asenteisiin, käyttäytymiseen ja työskentelyintoon. Heidän ryhmätyökykynsä kehittyy.
Historiallisen aikajanan ymmärtäminen Lasten tiedostaessa elämän eri vaiheet ja ikääntymisen merkityksen, heidän aikakäsityksensä selkenee ja he sisäistävät erityisiä kiinnekohtia, joiden avulla he voivat ymmärtää aikaa ja historiaa. Henkilökohtaisen elämän-
Kielenkäyttötaidot Aikaisemmat kokemukset kouluista osoittavat, että sukupolvien välinen työskentely vahvistaa sekä puhutun että kirjoitetun kielen taitoja. Opettajat ovat todenneet oppilaiden luku- ja kirjoitustaidon kohentuvan. Ikäihmisten kanssa työskentely motivoi oppilaita ja he mielihyvin kirjoittavat kokemastaan, lähettävät kirjeitä tai sähköposteja, tai juttelevat heidän kanssaan Skypen välityksellä (ikääntyneet puolestaan uskaltautuvat kokeilemaan uusia tietotekniikkapohjaisia kommunikaatiotapoja!). Oppilaiden kommunikaatio-, esitys- ja aineistonetsintätaidot kehittyvät keskustelujen tuloksia seulottaessa.
Carole Gadet, sukupolvien välisten hankkeiden erikoisasiantuntija: Ensemble Demain perustaja (www.ensembledemain.com) ja Ranskan opetusministeriön sukupolvien välisistä projekteista ja tutkimuksista vastaava toimihenkilö.
2/2
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
1
SUKUPOLVIEN VÄLISEN LUOKK AT YÖSKENTELYN HYÖT YPUOLET