2
MITEN OMA SUKUPOLVIEN VÄLINEN HANKE VALMISTELLAAN
l
hl o cs
gene
@s
s@ n
ns o i t a r io gene r a t
o cho
Järjestettäessä 6-12 vuotiaita koululaisia koskevia sukupolvien välisiä keskusteluja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalaisena teemapäivänä 29. huhtikuuta, on seurattava alla annettuja suuntaviivoja.
”Kasvamisen” ja ”vanhenemisen” käsitteiden pohtiminen lasten kanssa Aikuiset usein ”pelkäävät” vanhuutta ja heillä on siitä lukuisia ennakkokäsityksiä, mutta lapset eivät yleensä lainkaan pelkää vanhuutta tai sen mukanaan tuomaa kyvyttömyyttä. Luetellut pelot ovat ensisijassa aikuisten pelkoja, kun he joutuvat kohtaamaan omat vanhuudenpelkonsa ja yhdistävät ne elämänkokemukseensa.
Huomioon otettavia asioita Jotkut lapsista mieltävät yhteyden oman perheensä jäseniin, mutta monella heistä ei ole todellista kosketusta isovanhempiinsa. Jotkut oppilaat saattavat olla käytännössä erossa muusta perheestään, joskus vanhemmistaan ja usein erityisesti isovanhemmistaan. Jotkut lapsista saattavat ilmaista kaipaavansa vanhempia perheenjäseniään tai kiintyä tapaamiinsa vanhuksiin.
• Oman identiteetin pohtiminen: Tiedän mistä olen kotoisin (esim. sukupuun laatiminen, oman perheen piirtäminen tai tutkimuksen tekeminen esivanhemmista) (valinnainen). • Oman tulevaisuuden pohtiminen: Tiedän minne olen menossa; oppilaat kirjoittavat muistiin tai piirtävät elämänjanaan oman elämänsä tärkeitä tapahtumia
syntymästä tähän hetkeen ja kuvittelevat sen jälkeen, mitä tärkeitä tapahtumia heidän tuleva elämänsä saattaisi sisältää: opinnot, perhetapahtumat, harrastukset, pisin elinikä (valinnainen). • Yhteisen toiminnan suunnittelu: Mitä voisimme tehdä yhdessä? (Esim. keskustelua oppilaiden isovanhemmista tai heidän tuntemistaan vanhuksista. Keskustelua voisi käsitellä sitä, mitä he haluaisivat oppia vanhemmilta ihmisiltä ja mitä he haluaisivat tehdä yhdessä heidän kanssaan) (valinnainen). • Käyttäytymissääntöjen pohtiminen: Oppia esittäytymään koulussa vieraileville iäkkään sukupolven edustajille (valinnainen). • Kutsuvieraista oppiminen: Mitä haluaisin tietää luokkaan kutsutuista senioreista? (Esim. kyselylomakkeen laatiminen. Siitä selviäisi esimerkiksi se, mitä he mieluimmin tekisivät ja harrastaisivat, missä töissä he ovat olleet, millaista koulunkäynti ennen oli, millaista se on nykyään, tietoja heidän perheestään, jne.) (suositellaan).
1/4
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
Pohdintoja ennen ikääntyneiden vierailua
2
MITEN OMA SUKUPOLVIEN VÄLINEN HANKE VALMISTELLAAN
gene
Seniorien valinta generations@ school-projektiin Opettajat voivat suunnitella generations@schoolhanketta yhdessä vanhainkotien ja palvelutalojen, eläkeläisyhdistysten ja yksinäisten vanhusten kanssa, sekä ottaa suunnitteluun mukaan myös oppilaiden isovanhempia. Suunnittelukumppanin valinta riippuu paljon toteutettavan tapahtuman luonteesta.
ra tio
n
ch s@s
o ol
Jos yhteistyökumppanina on vanhainkoti, palvelutalo, jokin muu ikääntyneiden asuntola tai vanhustenkerho, sen olisi sijaittava koulun lähistöllä. Opettajat ottavat yhteyttä laitoksen tai järjestön johtajaan tai vetäjään ja sopivat tavasta, jolla työpajat ja vierailut luokissa käytännössä järjestetään. Mikäli opettajat alkavat yhteistyöhön jonkin yhdistyksen tai yksin asuvien iäkkäiden henkilöiden kanssa, heidän on ensin selvitettävä näiden soveltuvuus projektiin.
Luokan tehtävät: kirjallinen kutsu senioreille Tavoite
Varmistaa, että he tulevat paikalle
Kohderyhmä Seniorit
Asemointimuoto Kutsukortit
Ensimmäinen vaihe: Projekti • Generations@school- projekti ja suunnitellun vierailupäivän tapahtumat esitellään oppilaille. • Oppilailta pyydetään ideoita kutsukortteja varten. He esimerkiksi palauttavat mieleensä näkemiään kutsukortteja (esim. synttärikutsun). • Opettaja kerää yhteen kaikki kutsukorttiehdotukset. Sen jälkeen oppilaat päättävät, mitkä ideat otetaan huomioon.
Toinen vaihe: Teksti • Opettajat muistuttavat oppilaille jäljelle jääneet kutsukortti-ideat. Nämä mielessään oppilaat valitsevat sopivat kuvat korttiin opettajien antamasta aineistosta. • Kolmen ryhmissä he asettelevat ne yhteen kutsukortiksi. Valmiit ehdotukset esitellään koko luokalle ja niistä keskustellaan; selitetään eri tekijöitä, joita vaaditaan ulkoasun onnistumiseksi.
Kolmas vaihe: Asettelu
2/4
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
• Oppilaat päättävät kutsukortissa tarvittavien tietojen järjestyksestä ja ehdottavat opettajille tekstin ja kuvien mahdollista asettelua kortille. • Tämä voidaan tehdä kirjallisesti tai tietokonetyöpajana.
2
MITEN OMA SUKUPOLVIEN VÄLINEN HANKE VALMISTELLAAN
gene
ra tio
n
ch s@s
o ol
Oppilaiden kirjoittaman kirjeen malli
Marja Meikäläinen, Luokanopettaja, Puh.
10.04.2012
Arvoisat eäkeläisyhdistyksen _____ jäsenet Toteutamme koulussamme generations@school nimisen hankkeen. Se on eurooppalainen projekti jonka puitteissa olemme yhteydessä muihinkin kouluihin ja vaihdamme tietoa luokkatapahtumistamme. Pyydämme sinulta apua hankkeeseen. Sen tärkein osa on keskustelu luokassa vanhemman ikäluokan edustajien kanssa ja ajattelimme, että sinua saattaisi kiinnostaa vierailla koulussamme keskustelemassa kanssamme. Olemme koonneet muutamia oppilaita askarruttavia kysymyksiä keskustelua varten ja sinäkin voisit miettiä asioita, joita haluaisit oppilailta kysyä. Haluaisimme tietää, mitä ikääntyminen todella merkitsee, mitä asioita mieluimmin teet, mitä haluaisit tehdä, jne. Haluaisimme myös tietää asioita lapsuudestasi, aikaisemmasta elämästäsi ja millaista elämäsi nykyään on. Tuo mukanasi (jos niitä on) esimerkiksi kuvia lapsuudestasi, lempileluja tai esineitä. Voit myös tuoda tietoa peleistä tai lauluista, jotka auttavat ymmärtämään menneisyyttäsi ja muutenkin menneitä aikoja. Se auttaa ymmärtämään aikaa, joka eroaa paljon tästä ajasta. Jos haluat lisätietoja tai jos haluat tavata meidät, ota yhteyttä opettajaan / kouluun, niin sovimme tapaamisen sinulle parhaiten sopivana aikana ja päivänä. Jos päätät ottaa vierailukutsun vastaan, voisimme pitää yhdessä pienen kahvihetken.
Paljon kiitoksia jo etukäteen yhteistyöstä! Kunnioittavasti 5A-luokka , Koulu
3/4
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
Sopisiko sinulle 23-27 päivien välinen viikko?
2
MITEN OMA SUKUPOLVIEN VÄLINEN HANKE VALMISTELLAAN
gene
ra tio
n
ch s@s
o ol
Ikäihmisten luokkakeskustelun valmistelu Huomioon otettavia asioita Teetä oppilaille nimilaput kommunikaation helpottamiseksi tapahtumassa läsnä olevien henkilöiden kanssa. työstään, ammatistaan, lempiruoistaan, harrastuksistaan tai mistä tahansa arkielämänsä asiasta, josta he haluavat oppilaille kertoa. Tämä aineisto rikkoo jään oppilaiden ja seniorien keskusteluja aloitettaessa.
Carole Gadet, sukupolvien välisten hankkeiden erikoisasiantuntija: Ensemble Demain perustaja (www.ensembledemain.com) ja Ranskan opetusministeriön sukupolvien välisistä projekteista ja tutkimuksista vastaava toimihenkilö.
4/4
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
Kun opettajat ottavat yhteyttä senioreihin, heidän pitäisi selittää näille keskustelujen luonne: vapaata keskustelua, jossa itse vuoropuhelu on tärkeintä. generations@school- hankkeen kutsuvieraat on valmisteltava puhumaan menneisyydestä ja nykyisyydestä rennosti ja vapaamuotoisesti. Opettajat ovat koko ajan paikalla keskustelua tukemassa ja ohjaamassa. Opettajat kertovat senioreille etukäteen miten istunnon odotetaan kehittyvän, mitä heidän osallistumiseltaan odotetaan, sekä minkä aiheen puitteissa keskustelua ilmeisesti käydään. Mitä ikääntyminen merkitsee? Mitä voisimme oppia toisiltamme? Mitä voisimme tehdä yhdessä? Opettaja voi pyytää kouluun kutsuttuja ikäihmisiä tuomaan mukanaan kuvia itsestään lapsena tai kouluistaan, sekä tuoreempia kuvia lempitoiminnastaan,