Resource 1 NL

Report 4 Downloads 78 Views
1

DE WAARDE VAN WERKEN MET ANDERE GENERATIES IN DE KLAS

l

hl o cs

gene

@s

s@ n

ns o i t a r io gene r a t

o cho

2012 is door de Europese Unie uitgeroepen tot het Europees Jaar voor actief ouder worden en solidariteit tussen de generaties. Dit jaar wil bewustwording kweken voor de bijdrage van ouderen aan de samenleving en hen in staat te stellen een actieve rol te behouden om gezond te blijven.

De dialoog tussen leerlingen en ouderen stimuleren Door een intergenerationele uitwisseling op school op te bouwen kan een positieve visie over het ouder worden bij de leerlingen worden versterkt. Als we de scholen open stellen voor ouderen die aan het leven in de maatschappij volledig willen deelnemen, zich in hun werk willen ontwikkelen en over hun leven willen

Waarom een intergenerationeel project op school? • Het opbouwen van intergenerationele banden maakt het mogelijk de verstandhouding en het respect tussen de generaties te bevorderen. • Het kan bijdragen aan de ontwikkeling van individuele vaardigheden voor een meer op integratie gerichte samenleving. • Door de intergenerationele dialoog te bevorderen wordt wederzijdse samenwerking gestimuleerd: de generaties leren van elkaar. • De intergenerationele uitwisseling bevordert in belangrijke mate de solidariteit, het actieve burgerschap en de persoonlijke ontwikkeling als ook de kwaliteit van het onderwijs.

1/2

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

Het doel van het Europees Jaar voor actief ouder worden en solidariteit tussen de generaties is ook beleidsmakers en de belangrijkste betrokken partijen te stimuleren om maatregelen te treffen die het actief ouder worden bevorderen en de solidariteit tussen de generaties op alle niveaus versterken. Sinds 2009 is 29 april de Europese dag van solidariteit tussen de generaties. Het generations@school project: in het kader van de acties van het Europees Jaar 2012 nodigen wij u uit om op deze dag van solidariteit tussen de generaties in 2012 leerlingen en ouderen samen te brengen en een dialoog in gang te zetten over wat ouder worden betekent en na te denken over manieren waarop jongeren en minder jongeren elkaar kunnen helpen om hun leven te verbeteren. In de week van 29 april worden in het kader van het generations@school project van het Europese Jaar 2012 alle onderwijsinstellingen in Europa uitgenodigd de deuren van hun klaslokalen voor ouderen te openen en na te denken over wat een dialoog tussen de generaties aan het onderwijs kan bijdragen.

praten, versterken we de positieve en bemoedigende ideeën over de fasen van het toekomstige leven. Dankzij intergenerationele activiteiten op school is het mogelijk de deelnemende ouderen een actieve rol te geven. Zij vinden weer een status door actief deel te nemen aan burgerlijke en culturele projecten, en voelen zich gewaardeerd in het contact met jongeren. Ze wisselen onderling ervaringen uit over het dagelijkse leven voor een betere onderlinge verhouding tussen generaties in de samenleving.

© P.A.U. Education / Col.legi Miró, Barcelona

Het creëren van intergenerationele banden op school bevorderen

Het vormende aspect van het generations@school project Samen leven In het contact met ouderen leren kinderen een gevoel van verantwoordelijkheid, mildheid en solidariteit en worden toleranter. Door de begrippen wederzijds leren en gezamenlijke ervaring toe te passen leren ze elkaar te helpen en respect voor elkaar te hebben. De leerling ontwikkelt sociale en burgerlijke vaardigheden.

Een sterke betrokkenheid van leerlingen De wederzijdse ontdekking en genegenheid tussen kinderen en ouderen hebben een positief effect op het gedrag op school, zowel op de houding van de leerlingen als op hun betrokkenheid in het werk. Ze worden ertoe aangezet hun vaardigheden voor groepswerk te ontwikkelen.

De tijd van de geschiedenis begrijpen Als leerlingen op school ontvankelijk worden gemaakt voor het verloop van de verschillende levensfasen en de werkelijkheid van de ouderdom, zijn ze beter in staat het tijdsbesef te onderscheiden en zich concrete referentiepunten eigen te maken om de tijd en de geschiedenis te begrijpen. Deze verankering in de persoonlijke tijd, met betrekking tot verschillende historische en sociale

gene

ra tio

n

ch s@s

o ol

tijden, is een middel om te begrijpen wat opgroeien en ouder worden alsook jeugd en ouderdom betekenen.

Een identiteit opbouwen Bovendien erven de jongeren, dankzij de overdracht van de herinnering, de geschiedenis van hun ouderen en kunnen ze zich op deze manier beter als individu ontwikkelen. Door het verband tussen de herinnering en de geschiedenis te leggen en een getuigenis over de duur van het leven te geven, geven de ouderen aan de jongeren niet alleen dimensie aan het verleden maar ook aan de toekomst.

Taalbeheersing De ervaring op scholen laat zien dat intergenerationeel werken de beheersing van schriftelijk en mondeling taalgebruik ten goede komt. Er is een kwalitatieve winst door leraren geconstateerd zowel voor wat betreft de productieve taalvaardigheid van leerlingen als de leesvaardigheid. Leerlingen, gemotiveerd door de samenwerking met ouderen, houden ervan om hun ervaringen opnieuw op te schrijven en vinden het leuk om ze brieven te sturen of via e-mail of Skype met ze te praten (ouderen voelen zich op hun beurt aangemoedigd om de nieuwe communicatiemiddelen gerelateerd aan ICT te ontdekken). De leerling ontwikkelt vaardigheden in communicatie, uitvoering en documentatie om de resultaten die op basis van de gesprekken zijn behaald, uiteen te zetten.

Carole Gadet, expert in intergenerationele projekten: Hoofd van de vereniging “Ensemble Demain” (www.ensembledemain.com), en Project Manager voor “Intergenerational Approaches”, Académie de Paris en Studies Officer bij het Nationale Ministerie van Onderwijs - Frankrijk.

2/2

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

1

DE WAARDE VAN WERKEN MET ANDERE GENERATIES IN DE KLAS