Resource 1 RO

Report 8 Downloads 31 Views
l

hl o cs

gene

ns o i t a r io gene r a t

o cho

@s

s@ n

1

AVANTAJELE IMPLICĂRII GENERAŢIILOR DIFERITE ÎN ACTIVITĂŢILE CLASEI

2012 a fost desemnat Anul European al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii de către Uniunea Europeană. Obiectivul acestui an este de a crea condiţiile necesare pentru înţelegerea modului în care vârstnicii contribuie la viaţa în societate şi pentru păstrarea rolului lor activ, în vederea menţinerii sănătăţii.

Încurajarea dialogului între elevi şi vârstnici

Prin relansarea, în şcoală, a schimbului între generaţii, elevii îşi pot forma un punct de vedere pozitiv despre îmbătrânire. Deschizând porţile şcolii pentru a primi per‑ soanele în vârstă care doresc să participe activ la viaţa societăţii, să se împlinească profesional şi să vorbească despre viaţa lor, se susţin ideile pozitive şi încurajatoare despre următoarele etape ale vieţii.

La ce serveşte un proiect intergeneraţional desfăşurat în şcoală? • Recrearea legăturii între generaţii înlesneşte promovarea înţelegerii şi a respectului între generaţii. • Acest proiect poate contribui la dezvoltarea competenţelor individuale în vederea formării unei societăţi bazate într‑o mai mare măsură pe incluziunea socială. • Sprijinind dialogul între generaţii se încurajează colaborarea dintre ele: fiecare generaţie învaţă de la celelalte. • Schimbul între generaţii contribuie, în mod semnificativ, la dezvoltarea solidarităţii şi a comportamentului civic activ, la dezvoltarea personală şi înlesneşte creşterea calităţii învăţământului.

1/2

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

Obiectivul Anului European al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii este şi acela de a încuraja fac‑ torii de decizie politici şi pe toţi cei implicaţi să ia măsuri care să sprijine îmbătrânirea activă şi să consolideze soli‑ daritatea între generaţii la toate nivelele. Din 2009, pe 29 aprilie se sărbătoreşte Ziua Europeană a solidarităţii între generaţii. Proiectul generations@school: În cadrul acţiunilor Anului 2012, vă invităm ca în această zi dedicată solidarităţii între generaţii să organizaţi activităţi care permit apropierea dintre elevi şi vârstnici, pe de‑o parte, prin deschiderea unui dialog despre ce înseamnă să devii adult şi să îmbătrâneşti, iar pe de altă parte, prin stabilirea modului în care tinerii şi vârstnicii se pot ajuta reciproc, pentru o viaţă mai bună. În săptămâna cu data de 29 aprilie, prin proiectul Anu‑ lui 2012 generations@school, toate instituţiile şcolare din Europa sunt invitate să‑şi deschidă porţile pentru a‑i pri‑ mi pe vârstnici şi pentru a reflecta la modul cum dialogul între generaţii poate contribui la educaţie.

Activităţile intergeneraţionale desfăşurate în şcoli acordă un rol activ participanţilor vârstnici. Continuând să participe la viaţa activă, implicându‑se în proiecte civice, culturale, aceştia redobândesc un statut social şi se simt puşi în valoare prin contactul cu tinerii.

© P.A.U. Education / Col.legi Miró, Barcelona

Contribuţia şcolii la crearea de legături între generaţii

Dimensiunea educativă a proiectului generations@ school Viaţa în societate

Prin contactul cu persoane vârstnice, copiii învaţă să aibă simţul responsabilităţii, să dea dovadă de generozitate şi solidaritate, precum şi să devină mai toleranţi. Punând în practică noţiunile de învăţare reciprocă şi de experimen‑ tare colectivă, copiii învaţă ce înseamnă întrajutorarea şi respectul reciproc. Elevii îşi dezvoltă astfel competenţele sociale şi civice.

O puternică implicare a elevilor

Descoperirea şi ataşamentul reciproce dintre copii şi vârstnici au un efect pozitiv asupra comportamentului şcolar al celor dintâi, atât în privinţa atitudinii elevilor, cât şi a implicării lor în desfăşurarea activităţilor. Elevii îşi pot dezvolta astfel aptitudinile de a lucra în echipă.

Reprezentarea timpului istoric

Şcoala sensibilizându‑i cu privire la succesiunea etape‑ lor vieţii şi la realităţile bătrâneţii, copiii percep mai bine noţiunea de timp şi dobândesc repere concrete pentru înţelegerea timpului şi a istoriei. Această ancorare în pro‑ priul timp, în relaţie cu diferitele epoci istorice şi sociale,

gene

ra tio

n

ch s@s

o ol

constituie un mijloc de a înţelege ce înseamnă maturi‑ zarea şi îmbătrânirea, precum şi noţiunile de tinereţe şi bătrâneţe.

Construirea propriei identităţi

De altfel, prin transmiterea amintirilor, tinerii moştenesc istoria înaintaşilor lor şi, astfel, se pot forma mai bine ca indivizi. Fiind puntea de legătură între memorie şi istorie, precum şi dovada unei vieţi îndelungate, cei mai în vârstă îi ajută pe cei mai tineri să înţeleagă importanţa trecutu‑ lui, dar şi pe aceea a viitorului.

Cunoaşterea temeinică a limbii

Experienţa din instituţiile şcolare arată că activitaţile intergeneraţionale înlesnesc stăpânirea limbii scrise şi vorbite. Profesorii au constatat un câştig din punct de vedere calitativ, atât în privinţa producţiilor ele‑ vilor, cât şi a învăţării lecturii. Fiind motivaţi de ceea ce fac împreună cu persoanele în vârstă, elevilor le place apoi să aştearnă pe hârtie experienţa lor şi să le trimită scrisori ori să discute cu acestea prin e‑mail sau pe Skype (la rândul lor, vârstnicii se simt încurajaţi să experimenteze noile moduri de a comunica, folosind noile tehnologii de informare şi comunicare!). Elevii dezvoltă, în felul acesta, competenţe de co‑ municare, punere în practică şi documentare pentru prezentarea rezultatelor obţinute pornind de la dia‑ loguri.

2/2

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

1

AVANTA JELE IMPLIC ĂRII GENERAŢIILOR DIFERITE ÎN AC TIVITĂŢILE CLASEI