Resource 3 RO

Report 7 Downloads 25 Views
l

hl o cs

gene

ns o i t a r io gene r a t

o cho

@s

s@ n

3

CUM SĂ SE DESFĂŞOARE EVENIMENTUL DIN CLASA TA

Legăturile reale dintre generaţii pot fi restabilite, organizând activităţi prin care copiii şi persoanele în vârstă, reuniţi în acelaşi loc, vor învăţa împreună şi îşi vor împărtăşi experienţele.

O oră petrecută cu vârstnicii în clasă

Obiective generale Introducerea demersului intergeneraţional în activitatea voastră de predare permite abordarea mai multor domenii de cunoştinţe şi competenţe:

Obiectivele întâlnirii generations@school

© P.A.U. Education / Col.legi Miró, Barcelona

Pentru venirea pensionarilor în clasă, profesorul trebuie să stabilească o programare foarte precisă, cu obiective pedagogice specifice pentru ora de conversaţie, iar dacă proiectul este mai important şi implică mai mult decât vizita vârstnicilor cu ocazia Zilei Europene 2012, se pot organiza activităţi complementare şi o evaluare după fiecare dintre acestea.

• Competenţele sociale şi civice:  întărirea solidarităţii între generaţii şi lupta împotriva lipsei de politeţe şi a violenţei în şcoală prin angajament civic. • Competenţele de comunicare şi de informare:  crearea de ocazii reale, inedite şi rare, de comunicare cu interlocutori care nu vin din mediul şcolar („seniorii”); utilizarea de suporturi multimedia (fotografii), precum şi a noilor tehnologii de informare şi comunicare (site‑ul proiectului pentru a împărtăşi rezultatele); proiecte de cooperare cu alte ţări. • Dezvoltarea culturii umaniste: întâlnind alte generaţii, la şcoală sau în oraş, şi comparând experienţe din prezent cu altele din trecut, elevul învaţă să se situeze în timp; descoperind alte locuri şi spaţii, îşi descoperă şi îşi însuşeşte propriul său mediu de viaţă. • Realizarea de acţiuni cu scop artistic, estetic sau expresiv: elevul învaţă să organizeze şi să realizeze ateliere, expoziţii, în colaborare cu alţi parteneri.

Nu uitaţi să faceţi fotografii la întâlnirea voastră. Materialul produs (desene, chestionare, albume etc.) va constitui nu doar un mod de a informa despre acest dialog între generaţii, ci şi un mod de comunicare cu alte şcoli europene despre ce aţi organizat în şcoala voastră; de asemenea, este şi o modalitate de înscriere la concursul generations@school.

1/5

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

De reţinut

3

CUM SĂ SE DESFĂŞOARE EVENIMENTUL DIN CLASA TA

gene

ra tio

n

ch s@s

o ol

Obiective specifice 1 Armonizarea experienţei personale cu observaţiile în plan social, atât verbal cât şi în scris. 2 Învăţarea regulilor de desfăşurare a unei activităţi în cadrul unui grup. 3 Înţelegerea istoriei ca un proces viu şi permanent. 4 Dezvoltarea şi argumentarea pe bază de documente a rezultatelor obţinute prin schimbul de opinii între generaţii.

5 Discutarea (în mod liber şi plăcut) despre conceptele de îmbătrânire activă şi de solidaritate între generaţii. 6 Exprimarea modurilor în care elevii îi percep pe vârstnici şi invers. 7 Elaborarea unui material (desen/text) care să arate importanţa legăturii între generaţii în vederea construirii împreună a unei societăţi bazate pe o mai bună relaţie de convieţuire.

Aspecte practice • Dacă primiţi în vizită între 1-5 persoane:  este preferabil să se organizeze o întâlnire unde vârstnicii se vor aşeza în faţa tablei, pe scaune confortabile, cu faţa spre elevi.

• Dacă primiţi în vizită un grup între 6-12 persoane: mai întâi, se va face o prezentare generală a vârstnicilor, apoi

2/5

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

se va lucra pe grupe alcătuite în funcţie de numărul de elevi din clasa respectivă.

3

CUM SĂ SE DESFĂŞOARE EVENIMENTUL DIN CLASA TA

gene

ra tio

Desfăşurarea întâlnirii

n

ch s@s

o ol

(1 oră)

Introducere

(10 min)

• Întâlnirea poate începe cu un cântecel, o povestioară sau o poezie de bun venit din partea elevilor. • Pentru a face cunoștință, atât elevii cât și persoanele în vârstă se prezintă, pe rând, spunându-și fiecare numele, prenumele și vârsta. • Dacă persoana în vârstă este membru al familiei unuia dintre elevi, acesta ar putea să o prezinte. • Profesorul prezintă subiectul întâlnirii și le cere elevilor să formeze mai multe grupe, cărora li se vor alătura vârstnicii.

Dialogul pe grupe

(30 min)

Activitățile prezentate mai departe pot să se desfășoare într-un interval de timp prestabilit, în cadrul unor ateliere de lucru la care să participe 4-5 elevi și una sau mai multe persoane în vârstă. Toate persoanele în vârstă vor participa la atelierele de lucru. Chiar dacă se va vorbi despre trecut, este important ca prezentul să fie abordat și ca tinerii și vârstnicii să elaboreze proiecte comune, favorizând în acest fel îmbătrânirea activă și apropierea între generații. Discuția poate fi jalonată cu ajutorul unui chestionar elaborat în prealabil de către elevi (vezi resurse 2). Vârstnicii pot, la rândul lor, să utilizeze albumul de fotografii pentru explicarea noțiunilor de maturizare și îmbătrânire și pot să citească în fața clasei, pe rând, răspunsurile la chestionare. În acest fel se pot lansa dezbateri între cele două grupuri. Pentru ca discuțiile între elevi și vârstnici să fie mai dinamice, vă propunem următoarele întrebări:

Abordarea noțiunilor de maturizare și îmbătrânire  • Care este diferența dintre un copil și un adult?

© P.A.U. Education / Col.legi Miró, Barcelona

• Cum recunoaștem o persoană tânără? Dar una în vârstă? (vorbiți despre trăsăturile feței, despre corpul care se schimbă...) • Care sunt activitățile preferate ale copillor? Dar ale vârstnicilor? Ce pot face aceștia împreună? • Care sunt „lucrurile” pe care vârstnicii le știu foarte bine/ le pot face foarte bine? • Care sunt activitățile preferate ale fiecăruia? Mâncărurile lor preferate? Mâncărurile care nu le plac? Culorile, jocurile preferate? etc. Vârstnicii pot face o comparație între trecut și prezent. • Ce își doreau vârstnicii să devină când erau mici? Ce își doresc copiii să devină când vor fi mari?

Abordarea noțiunilor de: respect, autonomie, handicap, boală, întrajutorare, solidaritate • Care este viața de zi cu zi a vârstnicilor și a copiilor? Ce le este ușor să facă și ce le este greu? Sunt bucuriile și problemele

3/5

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

• • • • •

lor asemănătoare? Ce putem face atunci când suntem în vârstă și nu putem face când suntem copii? Ce i se poate întâmpla unei persoane foarte în vârstă? Cum putem ajuta pe stradă o persoană în vârstă? În ce fel îi pot ajuta vârstnicii pe copii? Care sunt activitățile pe care v-ar plăcea să le faceți împreună cu persoanele în vârstă?

3

CUM SĂ SE DESFĂŞOARE EVENIMENTUL DIN CLASA TA

gene

ra tio

n

ch s@s

o ol

Abordarea noțiunii de parcurs în viață  Profesorii pot pregăti o axă a timpului pentru întâlnirea cu vârstnicii și elabora o activitate despre timpul care devine istorie, folosindu-se de datele de naștere ale persoanelor în vârstă și diferențiind astfel trecutul, prezentul și viitorul.

• Când vârstnicii erau copii, era la fel la școală? Se va face referire la mijloacele de comunicare, de transport, activitățile din timpul liber, școala, condițiile de trai, valorile de odinioară etc. • Elevii vor putea vorbi despre cum și-au imaginat ei parcursul unei vieți (vezi resurse 2), în special despre cum își văd ei viitorul. În urma acestor schimburi cu persoanele în vârstă, privind modul în care își imaginează ei evenimentele importante din viitor (studii, evenimente de familie, hobby-uri, vârsta până la care cred că vor trăi etc.), elevii își îmbogățesc cunoștințele și experiența.

Recapitulare

(10 min)

Elevii recapitulează temele abordate în cadrul discuțiilor cu cei în vârstă și formulează concluziile.

Concluzii

(10 min)

Concluziile discuțiilor din clasă, purtate în cadrul proiectului generations@school, vor permite:

1 Promovarea unei viziuni încurajatoare asupra viitoarelor etape din viața participanților, 2 Construirea unei percepții pozitive asupra îmbătrânirii în rândul elevilor, 3 Evidențierea nevoii de solidaritate între generații. În funcție de subiectele de conversație alese și de timpul pe care îl aveți la dispoziție, întâlnirea se poate încheia cu o activitate colectivă: o gustare, un joc de societate, lucru manual (o activitate, la alegere, realizată împreună cu persoanele în vârstă). Exemplu de activitate de încheiere: fraze pe care elevii si vârstnicii să le completeze împreună: Sunt prea mic ca să... / Sunt destul de mare ca să… / Sunt prea mare ca să… / Sunt prea bătrân ca să… / Sunt prea tânăr ca să… Întâlnirea trebuie să se încheie cu adresarea de mulțumiri generale persoanelor în vârstă, pentru participare.

uc ation / Co

na

© P. A .U.

Educ a t

ion / C

o

Mir l.le gi

ó, B

ar c

elo

na

4/5

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

© P.A .U. Ed

Barcelo l.legi Miró,

3

CUM SĂ SE DESFĂŞOARE EVENIMENTUL DIN CLASA TA

gene

ra tio

n

ch s@s

o ol

Etapa finală: rezultatele proiectului generations@school Pentru a-și exprima părerea despre persoana în vârstă cu care au stat de vorbă, elevii fac un desen sau o compunere. Această activitate, la fel ca și etapa următoare, pot fi realizate fie împreună cu vârstnicii, fie în cadrul unei ore viitoare. Atât desenele, cât și fotografiile realizate în timpul întâlnirii vor fi împărtășite cu alte școli europene pe grupul Panoramio generations@school. Pentru sfaturi privind modul în care puteți împărtăși rezultatele proiectului, consultați resurse „Aderă la grupul generations@school pe Panoramio”. Prin împărtășirea experiențelor voastre, școala voastră va participa la concursul generations@school și poate astfel câștiga premiul pentru cea mai reușită inițiativă de dialog între generații din țara voastră.

Dacă vrei să faci și mai mult, iată câteva exemple de activități posibile:

• Povestește întâlnirea cu persoanele în vârstă. • Desenează un copil, un tânăr, un adult care a îmbătrânit, un bătrân, și indică vârsta persoanelor pe care le-ai desenat. • Desenează ce ai reținut din mărturiile persoanelor în vârstă.

• Completează frazele următoare: – A crește înseamnă..., a îmbătrâni înseamnă... – Până la ce vârstă mai putem face sport? Sau învăța să lucrăm pe calculator? Dar să ne căsătorim? Să câștigăm turneul de tenis de la Roland-Garros? Să facem politică?… • În urma vizitei persoanelor în vârstă într-o școală, pe baza temelor abordate în conversațiile cu acestea, se pot organiza concursuri de desene, poezii, benzi desenate, compuneri.

Carole Gadet, expertă în proiecte integeneraționale: Coordonatoarea Asociației „Ensemble Demain” (www.ensembledemain.com), și a proiectului „Abordări intergeneraționale”, Academia din Paris și Ofițer de cercetare în domeniul studiilor la Ministerul Național al Educației din Franța.

5/5

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

Un pas mai departe: urmarea întâlnirii