Resource 2 SV

Report 0 Downloads 83 Views
2

HUR NI KAN LÄGGA UPP ERT GENERATIONSÖVERGRIPANDE PROJEKT

l

hl o cs

gene

@s

s@ n

ns o i t a r io gene r a t

o cho

För att genomföra ett generationsöverskridande projekt med elever i åldrarna 6-12 år på den europeiska dagen för solidaritet och samarbete mellan generationerna den 29 april 2012, föreslår vi att stegen som beskrivs nedan följs.

Reflektera med barnen över begreppen ”växa upp” och ”bli äldre” Vuxna har ofta en viss ”rädsla” för och förutfattade meningar om ålderdom, medan barn inte alls är rädda för ålderdom eller funktionshinder. De rädslor som listats är först och främst de som vuxna känner inför sitt eget åldrande och sina egna livserfarenheter.

Saker att ta hänsyn till Vissa barn gör ibland en koppling till sin egen familj, då många av dem inte har någon verklig anknytning till sina förfäder. Vissa barn i skolan är i själva verket separerade från sina familjer och ibland från sina föräldrar samt speciellt från sina far- och morföräldrar. Vissa barn kan uttrycka att de saknar de äldre familjemedlemmarna eller de känner ömhet gentemot de äldre människor som de träffar.

• Reflektera över den egna identiteten: Jag vet vart jag kommer ifrån (till exempel: arbete med släktträd, rita familjen eller forska om förfäder) (valbart).

• Reflektera över framtiden: Jag vet vart jag ska; eleverna skriver ner eller ritar, på en tidslinje, viktiga händelser i sina liv, allt från födseln till den aktuella åldern. Sedan föreställer de sig viktiga händelser som kommer att hända i framtiden: utbildning, familjeevenemang, hobbys och längsta livslängd (valbart). • Reflektera över delade aktiviteter: Vad kan vi göra tillsammans? (T.ex. en diskussion om elevernas faroch morföräldrar eller äldre personer som eleverna känner. En diskussion kan handla om vad de skulle vilja lära sig av äldre personer och vad de skulle vilja göra tillsammans)(valbart). • Reflektera över reflektionen av sig själv och andra: Att lära sig att presentera sig inför besöket av de äldre (valbart). • Lära sig om besökarna: Vad skulle jag vilja veta om de äldre som kommer till klassen? (Ex. utveckla ett frågeformulär för att lära känna de äldre, deras passioner, deras hobby, de jobb har haft, hur skolan var på deras tid, hur skolan är idag, deras familj, etc.) (rekommenderas).

1/4

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

Reflektionsåtgärder före besöket av de äldre människorna

2

HUR NI K AN LÄGGA UPP ERT GENERATIONSÖVERGRIPANDE PROJEK T

gene

Välja äldre människor för projektet generations@school Lärarna kommer att kunna utforma generations@ school-projektet ihop med äldreboenden, pensionärsföreningar och även med sina elevers far- och morföräldrar. Valet beror på de aktiviteter som lärarna vill genomföra.

ra tio

n

ch s@s

o ol

Om man väljer att samarbeta med ett äldreboende, särskilt boende eller en pensionärsförening ska dessa ligga i närheten av skolan. Lärarna kommer att kontakta chefen eller handledaren för att tillsammans skapa studiegrupper inför de äldres besök i klassen. Om lärarna vänder sig till en förening eller äldre enskilda personer, måste de först veta vilka aktiviteter som ska utföras för att på så vis försäkra sig om att de äldre är lämpade för projektet.

Klassaktiviteter: Skriva en inbjudan till de äldre människorna Syfte För att få dem att komma

Målgrupp Äldre människor

Skrivformat Inbjudningskort

Första steget: Projekt • Projektet generations@school och dagen för besöket av de äldre framläggs till eleverna. • Eleverna ombes att komma med idéer om inbjudningskort genom att tänka på kort som de har sett tidigare. (Ex. Inbjudningskort till en födelsedag). • Lärarna noterar alla förslag som gjorts för att sedan skapa inbjudningskortet. Eleverna väljer sedan vilka idéer som ska behållas.

Andra steget: Text • Lärarna påminner eleverna om vilka idéer som kan skrivas i inbjudningskorten. Med dessa idéer i åtanke väljer eleverna en lämplig illustration från ett urval bilder som läraren tillhandahåller. • I grupper med tre elever i varje, försöker de utforma de olika delarna. De olika layouterna som framställts kommer att läggas fram för hela klassen och diskuteras, och kriterierna för en lyckad layout kommer att förklaras.

Tredje steget: Layout

2/4

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

• Eleverna beslutar om ordningen och den information som ska finnas med på inbjudningskortet och ger läraren förslag på en möjlig layout för text och bilder. • Detta kan göras för hand eller på en dator.

2

HUR NI K AN LÄGGA UPP ERT GENERATIONSÖVERGRIPANDE PROJEK T

gene

ra tio

n

ch s@s

o ol

Brevmodell skriven av elever

10 april 2012

Marie Lewis, Klassföreståndare, Tel. Kära medlemmar av pensionärernas förbund

,

På vår skola genomför vi ett projekt som kallas generations@school. Det är ett europeiskt projekt som ger oss möjligheten att komma i kontakt med andra skolor och utbyta information om vad vi gör i klassen. Skulle ni vilja hjälpa oss med detta? Projektet handlar om att bjuda in äldre människor för ett samtal i klassrummet, och vi tänkte att ni kanske skulle kunna komma och prata med oss på skolan. Vi har framställt några frågor som vi vill ställa till er, och ni kan också tänka ut några frågor som ni skulle vilja ställa till oss. Vi vill gärna veta vad det innebär att bli äldre och även vilka era favoritaktiviteter är, vad ni tycker om att göra osv. Vi skulle även vilja lära oss om hur er barndom och era liv sett ut samt hur ni lever idag. Om ni till exempel har några fotografier från er barndom, eller några leksaker eller föremål som ni tycker om, eller spel eller sånger som berättar er historia och som får oss att lära oss om förr i tiden, skulle vi bli väldigt glada om ni tog med dem till oss. Det ger oss en möjlighet att upptäcka en tid som inte är lik vår. Om ni vill ha mer information eller om ni skulle vilja träffa oss, vänligen ta kontakt med vår lärare/skola för att ordna en tid och dag som passar er bäst. Om ni vill komma kan vi dricka te tillsammans. Skulle veckan mellan den 23 till den 27 passa er?

Skola

, 3/4

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

Tack på förhand! Vänliga hälsningar, Klass 5A

Förberedelser av de äldre inför deras deltagande i klassen När lärarna kontaktar de äldre personerna ska de förklara dialogens gång i klassen: fria diskussioner där samtalsutbytet i sig är det som räknas. De inbjudna till generations@school-projektet måste vara förberedda på att prata om både det förflutna och nutiden på ett informellt och avslappnat sätt. Lärarna kommer hela tiden att finnas tillgängliga som en vägledande hand under dialogerna. Lärarna kommer i förväg tala om för de äldre hur mötet bör utvecklas, vad som förväntas av deras deltagande, liksom de samtalsämnen som dialogen kommer att kretsa kring. Vad innebär det att bli äldre? Vad kan vi lära av varandra? Vad kan vi göra tillsammans? Lärarna kan komma att fråga de äldre som bjudits in till klassen att ta med sig bilder på sig själva som barn

gene

ra tio

n

ch s@s

o ol

Saker att ta hänsyn till Förbered namnskyltar åt eleverna för att underlätta kommunikationen mellan de närvarande.

och på deras skolor, liksom senare bilder från deras favoritverksamhet, från deras arbeten och yrken, på saker som de tycker om att äta, deras hobby och på saker från deras nuvarande liv som de skulle vilja prata med eleverna om. Detta material kommer att fungera som en isbrytare för att få igång samtalen mellan eleverna och de äldre. Carole Gadet, expert inom generationsövergripande projekt: Grundaren av Ensemble Demain (www.ensembledemain.com), och ansvarig för generationsövergripande projekt och studier vid det franska nationella utbildningsministeriet.

4/4

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

2

HUR NI K AN LÄGGA UPP ERT GENERATIONSÖVERGRIPANDE PROJEK T