3
HUR PROJEKTET GENOMFÖRS I KLASSRUMMET
l
hl o cs
gene
@s
s@ n
ns o i t a r io gene r a t
o cho
Verkliga band mellan generationerna kan återskapas genom att anordna aktiviteter där barn och äldre kommer att lära sig och utbyta erfarenheter medan de befinner sig på samma plats.
Besöket av de äldre varar en timme
Allmänna mål Genom att införa en generationsövergripande strategi i undervisningen tillåter man att arbeten görs inom olika kunskaps- och kompetensområden.
Mål för generations@school-träffen Ett mycket tydligt program måste fastställas av läraren inför besöket av de äldre människorna, med särskilda instruktionsmål för samtalet som varar en timme. Om projektet är mer ambitiöst och går utöver besök av äldre människor under den europeiska dagen, kan utvecklingen av aktiviteterna behöva följas upp och en bedömning kan behöva göras efter varje aktivitet.
• Social och samhällelig kompetens: Stärka solidariteten mellan generationerna och bekämpa anti-socialt beteende och våld i skolan genom samhällsengagemang.
© P.A.U. Education / Col.legi Miró, Barcelona
• Kommunikations- och informationskompetens: Ge besökarna (de äldre människorna) verkliga, nya och ovanliga kommunikationsmöjligheter. Använda olika medier (foto) och IKT (webbplats för att dela med sig av resultat). Samarbetsprojekt med andra länder. • Utveckling av en humanistisk kultur: Genom ett möte på skolan eller på stan med andra generationer lär sig eleverna att placera sig själva i tiden genom att jämföra tidigare eller nuvarande erfarenheter. Genom att upptäcka andra platser och andra utrymmen, upptäcker de sin miljö och anslår den. • Genomföra åtgärder av konstnärligt, estetiskt eller uttrycksfullt slag: Eleverna lär sig att skapa och genomföra verkstäder och utställningar i samarbete med andra deltagare.
Glöm inte att ta bilder av mötet. De framställda materialen (ritningar, enkäter, album, etc.) kommer inte bara att vara ett sätt att dokumentera tidpunkten för de generationsövergripande dialogerna, utan också det sätt på vilket du delar informationen om vad din skola har gjort med andra europeiska skolor. Det är också det materialet som behövs för deltagande i skoltävlingen generations@school.
1/5
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
Saker att ta hänsyn till
3
HUR PROJEK TET GENOMFÖRS I KLASSRUMMET
gene
ra tio
n
ch s@s
o ol
Specifika mål 1 Att lära sig att formulera en personlig upplevelse och en social iakttagelse i tal och skrift. 2 Att lära sig att arbeta i grupp. 3 Att lära sig om historien som en levande och ständigt pågående process. 4 Att lära sig att utveckla och dokumentera resultaten av ett generationsövergripande utbyte. 5 Att tala om (fritt och öppenhjärtigt) begreppen aktivt åldrande och solidaritet mellan generationerna. 6 Att uttrycka elevers uppfattningar om äldre, och äldre människors upplevelser av barn. 7 Att skapa ett arbete (ritning/text) som visar vikten av kontakt mellan generationerna för att tillsammans bygga ett samhälle där samexistensen fungerar bättre.
Praktiska råd
2/5
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
• Om ni bjuder in mellan en och fem äldre personer: Planera hest ett möte där de äldre kommer att sitta framför svarta tavlan, på bekväma stolar, inför eleverna. • Om ni bjuder in mellan sex och tolv äldre personer: Ge en allmän introduktion av de äldre personerna, arbeta sedan i grupper som bildas i förhållande till antalet elever i klassen.
3
HUR PROJEK TET GENOMFÖRS I KLASSRUMMET
gene
ra tio
Mötets förlopp
n
ch s@s
o ol
(en timme)
Introduktion
(10 min)
• Mötet kan börja med en välkomstsång, en barnvisa eller en dikt som framförs av eleverna. • Eleverna och de äldre som deltar presenterar sig i tur och ordning med sitt förnamn, efternamn och ålder för att lära känna varandra. • Om någon av de äldre är familjemedlem till någon i klassen kan eleven i fråga presentera dem. • Läraren inför ämnet och ber eleverna att bilda grupper som de äldre kommer att delta i.
Gruppdialog
(30 min)
Du kan planera några av de aktiviteter som föreslås nedan i form av verkstäder på fyra till fem elever och en eller flera äldre personer, under en viss tid kommer alla de äldre personerna att delta i de olika verkstäderna. Även om det förflutna tas upp, är det viktigt att känna till det dagliga livet och se till att gemensamma projekt framställs av gamla och unga för att främja ett aktivt åldrande bland äldre människor och en sammanföring av generationerna. Dialogen kan styras av ett frågeformulär som framställts av eleverna i förväg (se resurs 2). De äldre kan också använda sina fotoalbum för att illustrera begreppet att växa upp och bli äldre, samt frågeformulär och läsa dem för klassen i tur och ordning. Sålunda kan diskussioner startas. Vi föreslår följande frågor för att underlätta dialogen mellan eleverna och de äldre:
Kring begreppet att växa upp och bli äldre
© P.A.U. Education / Col.legi Miró, Barcelona
• Vad är skillnaden mellan ett barn och en vuxen? • Hur känner vi igen en ung person? Och en äldre person? (Diskutera ansiktet, kroppsliga förändringar, etc.). • Vad tycker barn om att göra? Och äldre personer? Vad kan de göra tillsammans? • Vilka ”saker” är äldre personer riktigt bra på? • Vilka aktiviteter är allas favoriter? Deras favoritmat? Saker som de inte gillar att äta? Favoritfärger och spel? Och så vidare. För äldre personer, jämför förr och nu. • Vad drömde de äldre personerna om att bli när de var små? Vad drömmer barnen om att bli när de blir äldre?
• Hur lever äldre personer och barn sina vardagliga liv? Vilka resurser och svårigheter har de? Finns det liknanden glädjeämnen och problem? • Vad kan du göra när du är äldre, och vad kan du inte göra när du är barn? • Vad kan hända med en person som är mycket gammal? • Hur kan vi hjälpa en äldre person på gatan? • Hur kan äldre personer hjälpa barn? • Vilken typ av aktivitet skulle du vilja göra med äldre personer?
3/5
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
Kring begreppen: Respekt, oberoende, handikapp, insjuknande, ömsesidig hjälp och solidaritet
3
HUR PROJEK TET GENOMFÖRS I KLASSRUMMET
gene
ra tio
n
ch s@s
o ol
Kring begreppet livets linje Lärare kan förbereda en tidslinje inför besöket av de äldre och ett arbete om en tid som blir historia beroende på födelsedatumet för den äldre personen, genom att skilja mellan förfluten tid, nutid och framtid. • När de äldre var barn var det likadant i skolan då? Prata om kommunikationsmedel, transport, hobbys, skola, livsmiljöer, värderingar, etc. • Elever kan tala om det arbete som utförts på deras livslinjer (se resurs 2), och särskilt om deras uppfattning om sin egen framtid. Genom att prata med de äldre personerna om hur de föreställer sig viktiga händelser i deras framtid (utbildning, familjeevenemang, hobbys, maximal livslängd, etc.), kan eleverna bli mycket berikade.
Sammanfattning
(10 min)
Eleverna sammanfattar de ämnen som har diskuterats med de äldre och organiserar sina slutsatser.
Slutsats
(10 min)
Slutsatserna från de samtal som hållits i klasen för projektet generations@school kommer att bidra till att: 1 Framhäva en uppmuntrande bild av de olika stadierna i det framtida livet. 2 Förstärka de positiva uppfattningarna om åldrandet bland elever. 3 Förstärka idén om behovet av solidaritet mellan generationerna. Beroende på de riktlinjer som valts för samtalet och hur mycket tid som finns tillgänglig, kan mötet avslutas med en kollektiv aktivitet: te, ett sällskapsspel, något handarbete (ett urval av aktiviteter som delas med de äldre personerna). Exempel på meningar för att avsluta tillsammans (elever – äldre personer) en avslutande aktivitet: Jag är för liten för att... / Jag är tillräckligt stor för att... / Jag är för stor för att... / Jag är för ung för att... Sessionen bör avslutas med ett allmänt tack till de äldre människorna för deras medverkan.
uc ation / Co
l.legi Miró,
Barcelona
© P. A .U.
Educ a t
ion
e gi / C ol.l
Mir ó
, Ba
r ce
lon
a
4/5
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
© P.A .U. Ed
3
HUR PROJEK TET GENOMFÖRS I KLASSRUMMET
gene
ra tio
n
ch s@s
o ol
Slutgiltigt arbete: resultaten av generations@school-projektet Eleverna ritar en teckning eller skriver en text som beskriver de intryck de fått av de äldre personer som de har pratat med. Detta och det föregående steget kan genomföras tillsammans med de äldre eller i senare i klassen. Bilder och foton från mötet kommer att delas med andra europeiska skolor i Panoramio-gruppen generations@school. Se bladet ”Gå med i generations@school Panoramio-grupp”, vilket kommer vara en hjälp för att dela dina resultat. Genom att dela med dig av dina slutsatser, kommer din skola att medverka i tävlingen generations@school och kan vinna priset för ditt lands bästa generationsövergripande dialoginitiativ!
För att gå ytterligare ett steg: Uppföljande möten
• G e en redogörelse i klassen av de äldre personernas besök. • R ita ett barn, en ungdom, en vuxen som har blivit gammal, eller en äldre person och markera en ålder för varje ritad person. • R ita det som du har lärt dig av den äldre personens historier...
• Komplettera följande meningar: – Att växa upp innebär..., Att bli äldre innebär... – Upp till vilken ålder kan folk utöva sportaktiviteter? Använda en dator? Gifta sig? Vinna en stor tennisturnering som Wimbledon eller Roland-Garros? Vara politiker? • Tävlingar inom teckning, poesi, karikatyr och historier kan hållas på skolan efter besöket av de äldre personerna, inom de ämnen som har tagits upp i samtalen.
Carole Gadet, expert inom generationsövergripande projekt: Grundaren av Ensemble Demain (www.ensembledemain.com), och ansvarig för generationsövergripande projekt och studier vid det franska nationella utbildningsministeriet.
5/5
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
Om du vill gå ytterligare ett steg ges här några exempel på aktiviteter: