Resource 2 RO

Report 5 Downloads 47 Views
l

hl o cs

gene

ns o i t a r io gene r a t

o cho

@s

s@ n

2

CUM SĂ‑ŢI ORGANIZEZI PROIECTUL INTERGENERAŢIONAL

Pentru a pregăti un proiect intergeneraţional cu elevi între 6 şi 12 ani, cu ocazia Zilei Europene a solidarităţii şi a cooperării între generaţii, care se sărbătoreşte pe 29 aprilie 2012, poţi parcurge etapele următoare.

Reflectarea, împreună cu copiii, asupra noţiunilor de „maturizare” şi „îmbătrânire” Există, adesea, „frici” şi prejudecăţi ale adulţilor care se confruntă cu procesul de îmbătrânire, în timp ce copiii nu sunt deloc speriaţi de bătrâneţe şi de infirmităţi. Temerile exprimate sunt, mai întâi, temeri ale adulţilor legate de propria lor frică de bătrâneţe şi de experienţa trăită.

De reţinut Sunt copii care fac uneori legătura cu propria lor familie, însă mulţi nu au o legătură reală cu înaintaşii lor: astfel, în şcoli, unii copii sunt separaţi de familie, poate chiar de părinţi şi, mai ales, de bunicii lor. Unii copii vor putea spune cât le lipsesc aceştia şi îşi vor putea exprima afecţiunea pentru persoanele cele pe care l‑au întâlnit.

Activităţi de reflectare înaintea vizitei vârstnicilor De ex., analiza arborelui genealogic, desenarea familiei sau căutarea de informaţii despre strămoşi (facultativ).

• Imaginarea propriului viitor: Ştiu încotro merg; mai întâi, elevul notează sau desenează pe o linie a vieţii evenimentele importante din viaţa lui, de la naştere în prezent, apoi îşi imaginează evenimentele importante din viitor: studiile, evenimentele familiale, hobby‑urile, limita maximă de viaţă (facultativ).

• Identificarea unor activităţi comune: ce am putea face împreună? De ex., o discuţie despre bunicii elevilor sau despre persoanele în vârstă pe care le cunosc elevii; conversaţia se poate referi la ce le‑ar plăcea copiilor să înveţe de la vârstnici şi să facă împreună cu aceştia (facultativ).

• Reprezentarea propriei persoane şi a celuilalt: cum mă prezint când vor veni vârstnicii? (facultativ).

• Descoperirea persoanelor invitate: ce mi‑ar plăcea să ştiu despre persoanele în vârstă care vor veni în clasă? De ex., întocmirea unei liste de întrebări care îi poate ajuta să cunoască persoanele în vârstă, să afle pasiunile acestora, hobby‑urile lor, meseriile avute, şcoala de odinioară, şcoala de astăzi, familiile lor etc. (recomandat).

1/4

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

• Meditarea asupra propriei identităţi: Ştiu de undevin.

2

CUM SĂ‑ŢI ORGANIZEZI PROIECTUL INTERGENERAŢIONAL

gene

Alegerea vârstnicilor pentru proiectul generations@school Cadrele didactice vor putea organiza proiectul generations@school colaborând cu instituţiile pentru per‑ soanele în vârstă, asociaţiile de pensionari, cu vârstnici singuri, dar şi cu bunicii propriilor elevi. Alegerea se va face în funcţie de activităţile pe care doresc să le pună în practică.

ra tio

n

ch s@s

o ol

Dacă se alege o instituţie pentru persoanele în vârstă (o casă de odihnă, un cămin sau un club pentru vârsta a treia), aceasta trebuie să fie situată în apropierea instituţiei şcolare. Se va contacta directorul sau anima‑ torul pentru a organiza împreună atelierele la care vor participa persoanele în vârstă. Dacă se va alege o asociaţie sau se va face apel la persoane în vârstă singure, este nevoie, în prealabil, de o foarte bună informare cu privire la activităţile lor şi de confirmarea că se pot alătura proiectului propus.

Activitate în clasă: scrierea unei invitaţii pentru persoanele în vârstă Scop:

Destinatari:

Tip de document scris:

Încurajarea vizitelor în şcoli

Persoanele în vârstă

Invitaţii

Prima etapă: pregătirea proiectului • Se prezintă elevilor proiectul generations@school şi li se anunţă ziua când vor fi invitaţi vârstnicii. • Elevii sunt invitaţi să‑şi exprime propriile idei pentru realizarea invitaţiilor, pornind de la cele pe care le‑au văzut deja (la părinţi, cu ocazia aniversărilor, în corespondenţă etc.). • Profesorul-coordonator notează atunci toate propunerile cu privire la realizarea invitaţiei, iar elevii hotărăsc care vor fi ideile ce merită să fie reţinute.

A doua etapă: redactarea unui text • Profesorul reaminteşte ideile care vor fi scrise pe invitaţie. Ţinând cont de acestea, elevii vor alege ilustraţii potrivite dintre imaginile aduse de profesor. • În grupe de câte trei, elevii propun o primă variantă a textului invitaţiei. Diferitele variante vor fi apoi prezentate tuturor elevilor din clasă şi analizate critic; în final, se vor explica criteriile pentru realizarea unei compuneri bune.

A treia etapă: aşezarea în pagină

2/4

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

• Copiii dictează în ordine informaţiile care vor trebui scrise pe invitaţie şi propun profesorului o posibilă aşezare în pagină atât pentru text, cât şi pentru imagini. • Această activitate va putea fi făcută în cadrul cursului de informatică.

2

CUM SĂ‑ŢI ORGANIZEZI PROIECTUL INTERGENERAŢIONAL

gene

ra tio

n

ch s@s

o ol

Exemplu de scrisoare scrisă de elevi

10 aprillie 2012

Alina Iancu, Învăţătoarea clasei Tel. Dragi membri ai asociaţiei de pensionari din ____,

În şcoala noastră organizăm un proiect care se numeşte generations@school. Este un proiect european care ne va permite să stabilim contacte cu alte şcoli şi să facem un schimb de opinii despre ce facem în clasa noastră. Aţi dori să ne ajutaţi la realizarea acestui proiect? Acesta presupune organizarea, în clasă, a unui dialog cu persoane în vârstă şi ne‑am gândit că poate aţi dori să veniţi în şcoala noastră şi să vorbiţi cu noi. Am pregătit întrebări pe care să vi le punem şi, la rândul vostru, puteţi pregăti şi voi un chestionar. Am dori să ştim în ce constă experienţa îmbătrânirii, dar şi care care sunt activităţile voastre preferate, ce vă place să faceţi… De asemenea, am dori să aflăm mai multe despre copilăria voastră, precum şi despre viaţa voastră din trecut şi din prezent. Dacă aveţi, de exemplu, fotografii din copilărie, jucării sau obiecte la care ţineţi, jocuri şi cântece care ilustrează povestea voastră şi ne învaţă multe despre trecut, vă rugăm să le aduceţi. Toate acestea ne vor ajuta să descoperim o epocă diferită de cea în care trăim noi. Dacă vreţi mai multe informaţii şi doriţi să ne întâlniţi, o puteţi contacta pe învăţătoarea noastră sau puteţi anunţa şcoala, în vederea stabilirii zilei şi a orei care v‑ar conveni cel mai bine. Dacă veniţi, am putea lua împreună gustarea de după-amiază.

Vă mulţumim! Cu multă cordialitate, Clasa a IV‑a B Şcoala

, 3/4

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

Puteţi veni în săptămâna cuprinsă între 23 şi 27 aprilie?

Pregătirea persoanelor în vârstă pentru venirea în clasă În timpul dialogului cu vârstnicii, profesorul va trebui să explice cum trebuie să se desfăşoare conversaţiile în clasă (discuţii libere), punând accentul pe faptul că ceea ce contează este schimbul propriu‑zis de opinii. Persoana invitată în cadrul proiectului generations@ school trebuie să fie pregătită pentru a vorbi despre viaţa sa din trecut şi din prezent, în mod familiar şi destins. Profesorul va fi întotdeauna prezent, pentru orientarea dialogului. În prealabil, profesorul va explica persoanei în vârstă cum se va desfăşura discuţia, care sunt aşteptările cu privire la participarea sa, precum şi subiectul pe margi‑ nea căruia se va discuta: ce înseamnă să îmbătrâneşti, ce putem învăţa unii de la alţii, ce putem face împreună etc.

gene

ra tio

n

ch s@s

o ol

De reţinut Se vor pregăti etichete cu numele elevilor pentru uşurarea comunicării între persoanele prezente. Profesorii pot solicita persoanelor în vârstă invitate în clasă să aducă fotografii de‑ale lor din copilărie, cu şcoala unde au învăţat, precum şi imagini recente cu activităţile lor preferate, cu preocupările sau cu profe‑ sia lor, cu mâncarea preferată, cu hobby‑urile lor sau cu aspecte din viaţa lor actuală pe care ar dori să le împărtăşească elevilor. Toate aceste materiale vor fi folosite pentru începerea conversaţiei dintre elevi şi vârstnici. Carole Gadet, expertă în proiecte integeneraționale: Coordonatoarea Asociației „Ensemble Demain” (www.ensembledemain.com), și a proiectului „Abordări intergeneraționale”, Academia din Paris și Ofițer de cercetare în domeniul studiilor la Ministerul Național al Educației din Franța.

4/4

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

2

CUM SĂ‑ŢI ORGANIZEZI PROIECTUL INTERGENERAŢIONAL