Resource 3 DA

Report 3 Downloads 63 Views
3

SÅDAN LEDES DIALOGEN I KLASSEVÆRELSET

l

hl o cs

gene

@s

s@ n

ns o i t a r io gene r a t

o cho

Virkelige forbindelser mellem generationerne kan skabes ved at arrangere aktiviteter, hvor børn og ældre lærer noget om hinanden og udveksler erfaringer i samme rum.

Besøg fra ældre mennesker af en times varighed

Overordnede mål Integrering af en intergenerationel tilgang i dine undervisningsaktiviteter betyder, at der arbejdes inden for adskillige videns- og kompetenceområder.

Mål med generations@school-mødet

© P.A.U. Education / Col.legi Miró, Barcelona

Et meget klart program skal fastlægges af lærerne forud for de ældres besøg i klassen. Programmet skal indeholde undervisningsmål for en times samtale. Hvis projektet er mere vidtstrakt end at invitere de ældre ind i klassen på Den europæiske dag, skal aktiviteternes forløb muligvis overvåges, og der skal foretages en vurdering efter hver aktivitet.

• Sociale kompetencer og medborgerkompetencer: Styrke solidaritet mellem generationerne og kæmpe imod antisocial adfærd og vold på skolerne gennem samfundsengagement. • Kommunikative og informative kompetencer: Give udefrakommende talere (de ældre) virkelige, nye og usædvanlige kommunikationsmuligheder. Bruge forskellige medier (billeder) og IKT’er (internetsider til udveksling af resultaterne). Projekter i samarbejde med andre lande. • Udvikling af en humanistisk kultur: Via et møde på skolen eller i byen med andre generationer, lærer eleverne at placere sig selv på tidslinjen ved at sammenligne erfaringer fra før og nu. Ved at opdage andre steder og rum, opdager de deres miljø og tilegne sig det. • Aktiviteter af en kunstnerisk, æstetisk og udtryksfuld karakter: Eleverne lærer at udarbejde og implementere workshops og udstillinger sammen med andre.

Husk at tage billeder af mødet. Materialerne, som produceres under projektet (tegninger, spørgeskemaer, album, osv.) vil ikke kun fungere som dokumentation for selve dialogen på tværs af generationerne, men kan også bruges til informationsdeling med andre europæiske skoler om, hvad I har gjort på jeres skole og til deltagelse i generations@school-konkurrencen.

1/5

www.active-ageing-2012.eu

© European Commission, 2012.

Faktorer at tage højde for

3

SÅDAN LEDES DIALOGEN I KLASSE VÆRELSET

gene

ra tio

n

ch s@s

o ol

Specifikke mål 1 At lære at formulere en personlig oplevelse og en social observation mundtligt og skriftligt. 2 At lære at arbejde i en gruppe. 3 At lære om historien som et levende, igangværende forløb. 4 At lære at opnå og dokumentere resultater af udveksling på tværs af generationerne. 5 At tale om (på en fri og behagelig måde) koncepter for aktiv aldring og solidaritet mellem generationerne. 6 At udtrykke elevernes opfattelse af ældre mennesker, og ældre menneskers opfattelse af børn. 7 At producere et stykke arbejde (tegning/tekst), som viser vigtigheden af forbindelse mellem generationerne for sammen at skabe et samfund med en bedre sameksistens.

Praktiske overvejelser

2/5

www.active-ageing-2012.eu

© European Commission, 2012.

• Hvis I får besøg af mellem en og fem ældre: Det bedste er at forberede en dialogsession, hvor de ældre sidder foran tavlen, på behagelige stole, med front mod eleverne. • Hvis I får besøg af mellem seks og 12 ældre: Foretag en fælles præsentation af de ældre og arbejd derefter i grupper, som dannes alt efter antallet af elever i klassen.

3

SÅDAN LEDES DIALOGEN I KLASSE VÆRELSET

gene

ra tio

Dialogsessions forløb

n

ch s@s

o ol

(en time)

Præsentation

(10 min)

• Dialogsessionen kan begynde med en velkomstsang, en børnesang eller et digt opført af eleverne. • Elever og ældre præsenterer sig selv på skift: fornavn, efternavn og alder for at lære hinanden at kende. • Hvis en ældre er i familie med en af eleverne i klassen, kan eleven præsentere vedkommende. • Læreren præsenterer emnet og beder eleverne danne grupper, som de ældre vil slutte sig til.

Gruppedialog

(30 min)

Du kan planlægge nogle af aktiviteterne forslået nedenfor i form af workshops med fire til fem elever og en eller flere ældre, inden for et specifikt tidsrum. Alle ældre deltager i de forskellige workshops. Selvom elever og ældre er færdige med at tale om fortiden, er det vigtigt også at lære noget om hverdagen i nutiden for at sikre, at ældre og unge producer projekter sammen for at fremme aktiv aldring og sammenbringning af generationerne. Dialogen kan guides af et spørgeskema, som eleverne har udarbejdet på forhånd (se ressource 2). De ældre kan også bruge deres fotoalbum til at illustrere begrebet at vokse op og blive ældre, samt deres spørgeskemaer, og læse dem for klassen på skift. Debatterne kan herved startes. Vi foreslår følgende spørgsmål for at fremme dialogen mellem elever og ældre:

Arbejde med begreberne: respekt, uafhængighed, funktionsnedsættelse, sygdom, gensidig hjælp og solidaritet

• Hvordan er hverdagen for henholdsvis børn og ældre? Hvilke hjælpemidler og vanskeligheder har de? Er der nogen glæder og problemer, de har tilfælles? • Hvad kan du gøre som ældre menneske, og hvad kan du gøre som barn? • Hvad kan en meget gammel person komme ud for? • Hvordan kan vi hjælpe en ældre på gaden? • Hvordan kan ældre mennesker hjælpe børn? • Hvilke aktiviteter kunne du tænke dig at lave sammen med de ældre?

3/5

www.active-ageing-2012.eu

© European Commission, 2012.

• Hvad er forskellen mellem et barn og en voksen? • Hvad kendetegner en ung person? Og en ældre person? (Tal om ansigtet, ændringer i kroppen, osv.). • Hvad kan børn lide at foretage sig? Og de ældre? Hvad kan de gøre sammen? • Hvilke ”ting” er ældre mennesker rigtig gode til? • Hvilke favoritaktiviteter har de forskellige? Deres favoritmad? Mad, de ikke kan lide? Ynglingsfarver og -lege? Og så videre. For de ældre, sammenlign fortid og nutid. • Hvad drømte de ældre om at blive, da de var børn? Hvad drømmer børnene om at blive, når de bliver ældre?

© P.A.U. Education / Col.legi Miró, Barcelona

Arbejde med begrebet at vokse op og blive ældre

3

SÅDAN LEDES DIALOGEN I KLASSE VÆRELSET

gene

ra tio

n

ch s@s

o ol

Arbejde med begrebet livslinje Lærerne kan forberede en tidslinje forud for de ældres besøg og en opgave om tid, som bliver historie afhængig af de ældres fødselsdato, ved at skelne mellem fortid, nutid og fremtid. • Var skolen anderledes, da de ældre var børn? Tal om kommunikationsmåder, transport, hobbyer, skole, omgivelser, værdier osv. • Eleverne kan for eksempel tale om det arbejde, de har lavet på deres tidslinje (se ressource 2), og især om deres forestillinger om deres egen fremtid. At tale med ældre mennesker om, hvordan de forestiller sig vigtige begivenheder i deres fremtid (uddannelse, familiebegivenheder, hobbyer, forventet levetid osv.), kan være en meget berigende oplevelse for eleverne.

Samling af resultaterne

(10 min)

Eleverne opsummerer de emner, der blev diskuteret med de ældre og organiserer deres konklusioner.

Konklusion

(10 min)

Konklusioner draget fra dialogerne i klassen i generations@school-projektet vil hjælpe med at: 1 Fremhæve et opløftende syn på stadierne i det fremtidige liv. 2 Styrke en positiv opfattelse af aldring blandt eleverne. 3 Styrke opfattelsen af behovet for solidaritet mellem generationerne. Afhængig af hvilke retningslinjer, der blev valgt for samtalen og tilgængelig tid, kan dialogsessionen afsluttes med en fælles aktivitet: spise eller drikke noget sammen, en festleg, noget kreativt arbejde (valg af aktivitet i samråd med de ældre). Eksempler på sætninger til en fælles afslutning (elever – ældre) som slutaktivitet: Jeg er for lille til at… / Jeg er stor nok til at… / Jeg er for stor til at… / Jeg er for gammel til at… / Jeg er ikke gammel nok til at... Arrangementet bør afsluttes med, at der samlet siges tak til alle de ældre for deres deltagelse.

uc ation / Co

l.legi Miró,

Barcelona

© P. A .U.

Educ a t

ion

e gi / C ol.l

Mir ó

, Ba

r ce

lon

a

4/5

www.active-ageing-2012.eu

© European Commission, 2012.

© P.A .U. Ed

3

SÅDAN LEDES DIALOGEN I KLASSE VÆRELSET

gene

ra tio

n

ch s@s

o ol

Sidste opgave: resultater af generations@school-projektet Eleverne laver en tegning eller skriver en tekst, som udtrykker deres indtryk af de ældre mennesker, de har talt med. Dette og det foregående stadie kan gøres sammen med de ældre eller senere i klassen. Tegninger og billeder af mødet vil blive delt med andre europæiske skoler i Panoramio-gruppen generations@school. Se afsnittet ”Tilmelding til generations@school Panoramio-gruppen”, som vil hjælpe jer med at dele jeres resultater. Ved at dele jeres konklusioner, deltager jeres skole i generations@school-konkurrencen og får derved chancen for at vinde en præmie for jeres lands bedste intergenerationelle dialoginitiativ!

Gå videre: opfølgningsmøde

• Lave en redegørelse for de ældres besøg i klassen. • Tegn et barn, en ung, en voksen, som er blevet gammel eller en ældre person og sæt alder på hver af de personer, du har tegnet. • Tegn det, du har lært af de ældres historier...

• Færdiggør følgende sætninger: – At vokse op betyder…, at blive ældre betyder... – Op til hvilken alder, kan man dyrke sport? Bruge en computer? Blive gift? Vinde en stor tennisturnering som Wimbledon eller RolandGarros Være politiker? ... • Der kan afholdes tegne-, poesi-, tegneserie- og historiekonkurrencer på skolen efter de ældres besøg, om emnerne dækket i samtalerne.

Carole Gadet, ekspert i intergenerationelle projekter: Grundlægger af Ensemble Demain (www.ensembledemain.com), og embedsmand ved intergenerationelle projekter og studier under det franske uddannelsesministerium.

5/5

http://europa.eu/active-ageing-2012

© European Commission, 2012.

Hvis I ønsker at gå videre, finder I her nogle eksempler på aktiviteter: