3
MITEN LUOKKAKESKUSTELU TOTEUTETAAN
l
hl o cs
gene
@s
s@ n
ns o i t a r io gene r a t
o cho
Sukupolvien välisiä todellisia siteitä voidaan vahvistaa järjestämällä toimintaa, jossa lapset ja ikäihmiset vaihtavat kokemuksia ja oppivat samassa tilassa.
Seniorien tunnin kestävät vierailut
Yleiset tavoitteet Sukupolvinäkökulman sisällyttäminen opetukseen antaa mahdollisuuuden käsitellä tiedon ja osaamisen eri alueita.
generations@school keskustelujen tavoitteet
© P.A.U. Education / Col.legi Miró, Barcelona
Opettajien on etukäteen suunniteltava selkeä ohjelma seniorien luokkavierailuja varten. Tunnin kestävälle keskustelulle on laadittava selvät pedagogiset tavoitteet. Jos tapahtumasta tulee kunnianhimoisempi ja siihen kuuluu muutakin kuin senioreiden kutsuminen luokkiin Euroopan teemapäivänä, niin toimintaa saattaa olla tarpeen seurata perusteellisemmin ja ehkä arvioida jokaisen keskustelun jälkeen niiden tuloksia.
• Sosiaaliset- ja kansalaistaidot: Sukupolvien välisen solidaarisuuden vahvistaminen, sekä epäsosiaalisen ja väkivaltaisen käyttäytymisen väheneminen kouluissa kansalaiskasvatuksen tehostuessa. • Kommunikaatio- ja tiedonkäsittelytaitojen: oppiminen: Kouluympäristön ulkopuolelta tuleville puhujille (ikääntyneet) annetaan tilaisuus uuteen ja tavallisesta poikkeavaan kommunikaatioon. Erityyppisen median (valokuvat) sekä tietotekniikan (keskustelujen tulokset verkkosivuilla) käyttö. Yhteistyöhankkeet muiden maiden kanssa. • Ihmiskunnan henkisen perinnön mieltäminen: Koulussa tai kaupungilla muiden sukupolvien jäseniä tavatessaan koululaiset oppivat sijoittamaan itsensä omaan aikakauteensa vertaamalla nykyisiä kokemuksia menneisyyteen. Tunnistamalla uusia paikkoja ja elintiloja, he oppivat määrittelemään paremmin oman elinympäristönsä suhteessa niihin. • Taiteellisten, esteettisten tai esittävien tapahtumien käynnistäminen: Lapset oppivat suunnittelemaan ja toteuttamaan työpajoja ja näyttelyitä yhdessä muiden henkilöiden kanssa.
Muista ottaa kuvia tapaamisesta. Siitä saatu aineisto (piirustukset, kyselylomakkeet, albumit jne.) on hyvää sukupolvien välisen vuoropuhelun dokumentaatioaineistoa ja sen lisäksi myös hyvä keino jakaa tietoa muiden eurooppalaisten koulujen kanssa siitä mitä koulussa tehtiin. Aineistoa tarvitaan myös generations@schoolkilpailuun osallistumiseen.
1/5
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
Huomioon otettavia asioita
3
MITEN LUOKK AKESKUSTELU TOTEUTETAAN
gene
ra tio
n
ch s@s
o ol
Erityistavoitteet 1 Henkilökohtaisten kokemusten ja sosiaalisten havaintojen suullisen ja kirjallisen ilmaisun oppiminen. 2 Ryhmätyöskentelytaitojen oppiminen. 3 Historian mieltäminen eläväksi ja jatkuvaksi prosessiksi. 4 Sukupolvien välisestä vaihdosta saadun aineiston seulonnan ja tulosten esittämisen oppiminen. 5 Keskustelu (vapaamuotoisesti ja rennosti) aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden käsitteistä. 6 Oppilaiden ikäihmisiä koskevien käsitysten selvittäminen ja seniorien lapsia koskevien käsitysten selvittäminen. 7 Työn tekeminen (piirustus / teksti) sukupolvien välisten siteiden merkityksestä suvaitsevaisempaa yhteiskuntaa rakennettaessa.
Käytännön näkökohtia
2/5
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
• Jos toivotat tervetulleiksi 1-5 ikäihmistä: Suunnittele istunto, jossa ikääntyneet istuvat liitutaulun edessä mukavissa tuoleissa katsoen oppilaisiin päin. • Jos toivotat tervetulleiksi 6-12 ikäihmistä: Esittele seniorit samaan aikaan kaikille, mutta jaa heidät sen jälkeen oppilaiden kanssa oppilasmäärän mukaan ryhmiin.
3
MITEN LUOKK AKESKUSTELU TOTEUTETAAN
gene
Tapahtuman eteneminen
ra tio
n
ch s@s
o ol
(1 tunti)
Johdanto (10 min.)
(10 mn)
• Istunto voi alkaa oppilaiden tervetulolaululla, lastenlorulla tai runolla. • Oppilaat ja seniorit tutustuvat toisiinsa ja esittäytyvät vuorollaan kertoen etunimensä, sukunimensä ja ikänsä. • Jos jotkut vierailijoista ovat luokan oppilaiden sukulaisia, nämä oppilaat voivat esitellä heidät. • Opettajat esittelevät aiheen ja pyytävät oppilaita muodostamaan ryhmiä, joihin seniorit liittyvät.
Ryhmäkeskustelu (30 min.)
(30 mn)
Voit laatia jäljempänä esitettävää toimintaa tehtäväksi myös tietyn ajan kestävissä työpajoissa, joihin kuuluu neljästä viiteen oppilasta ja yksi tai useampia senioreja; kaikki ikääntyneet osallistuisivat eri työpajoihin. Kun menneisyyttä on käsitelty on perehdyttävä myös vanhusten jokapäiväiseen elämään ja varmistettava, että he konkreettisesti toimivat yhdessä nuorten kanssa. Siten edistetään seniorien aktiivista ikääntymistä ja sukupolvien välisten siltojen syntymistä. Keskustelua voidaan ohjata oppilaiden etukäteen valmistelemalla kyselylomakkeella (katso resurssi 2). Seniorit voivat myös käyttää valokuva-albumeitaan selittäessään kasvamisen ja ikääntymisen käsitteitä. He voivat myös käyttää omia kyselylomakkeitaan ja lukea niitä vuorollaan luokalle. Keskustelut voidaan sen jälkeen aloittaa. Ehdotamme seuraavia kysymyksiä, jotta oppilaiden ja seniorien vuoropuhelu kulkisi mahdollisimman sujuvasti:
Kasvamisen ja ikääntymisen käsitteiden selvittäminen
© P.A.U. Education / Col.legi Miró, Barcelona
• Mitä eroa on lapsella ja aikuisella? • Miten nuori henkilö tunnistetaan? Entä vanhempi henkilö? (Puhukaa kasvoista, fyysisistä muutoksista jne.). • Mitä lapset mielellään tekevät? Entä seniorit? Mitä he voisivat tehdä yhdessä? • Mitä asioita ikäihmiset osaavat tehdä erittäin hyvin? • Mitä asioita kaikki haluaisivat tehdä? Heidän mieliruokansa? Mistä ruoista he eivät pidä? Lempivärit ja suosikkipelit? Ja niin edelleen. Ikäihmiset voisivat verrata menneisyyttään ja nykyhetkeä. • Mitä unelmia ikäihmisillä oli tulevaisuudestaan, kun he olivat lapsia? Mitä unelmia lapsilla on tulevaisuudestaan?
Pohditaan käsitteitä: kunnioitus,riippumattomuus, kyvyttömyys, sairaus, keskinäinen avunanto ja yhteisvastuu
3/5
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
• Miten vanhukset ja lapset elävät arkielämäänsä? Mikä heille on helppoa ja mikä vaikeata? Onko samanlaisia iloja ja ongelmia? • Mitä vanhus voi tehdä ja mitä lapsi ei voi tehdä? • Mitä saattaa tapahtua hyvin vanhalle henkilölle? • Miten voimme auttaa vanhuksia kadulla? • Miten ikäihmiset voivat auttaa lapsia? • Millaista toimintaa haluaisit tehdä ikäihmisten kanssa?
3
MITEN LUOKK AKESKUSTELU TOTEUTETAAN
gene
ra tio
n
ch s@s
o ol
Elämänkaaren käsitteen pohtiminen Opettajat voivat laatia vierailuja varten aikajanoja ja niihin liittyviä työsuunnitelmia vanhusten syntymäaikojen mukaan. Niissä voidaan erottaa toisistaan mennyt aika, nykyhetki ja tulevaisuus. • Kun vanhukset olivat lapsia, oliko koulussa samanlaista? Keskustelkaa viestintätavoista, liikenteestä, harrastuksista, koulusta, elinympäristöistä, arvoista, jne. • Oppilaat voisivat puhua omasta elämänjanatyöstään (katso resurssi 2) ja etenkin käsityksistään omasta tulevaisuudestaan. Kertoessaan senioreille siitä, mitkä heidän mielestään ovat heidän tulevaisuutensa merkkitapahtumia (opinnot, perhetapahtumat, harrastukset, elinikä jne.), oppilaat saattavat oppia paljonkin.
Tulosten yhdistäminen (10 min.)
(10 mn)
Oppilaat tekevät yhteenvedon siitä, mitä ikäihmisten kanssa on keskusteltu ja tekevät johtopäätöksiä.
Johtopäätelmät (10 min.)
(10 mn)
generations@school- projektin luokkakeskusteluista tehdyt päätelmät auttavat: 1 Vahvistamaan luottavaisuutta omiin tuleviin elämänvaiheisiin. 2 Vahvistamaan oppilaiden myönteisiä käsityksiä ikääntymisestä. 3 Vahvistamaan ajatusta sukupolvien välisen solidaarisuuden tarpeesta. Keskustelun suuntaviivoista ja käytettävissä olevasta ajasta riippuen, istunto voitaisiin päättää yhteisellä toiminnalla: kahvin tai teen juonti, jokin peli, tai käsitöiden tekeminen (seniorit huomioon ottaen suunniteltu). Esimerkkejä lauseista, jotka voidaan sanoa yhdessä loppuun (oppilaat - seniorit) tapaamisen päätteeksi: Olen liian pieni tekemään... / Olen tarpeeksi iso tekemään... / Olen liian iso tekemään... / Olen liian vanha tekemään... / Olen liian nuori tekemään... Istunto voitaisiin päättää kiittämällä senioreita osallistumisesta.
uc ation / Co
l.legi Miró,
Barcelona
© P. A .U.
Educ a t
ion / C
i Mi ol.leg
r ó, B
ar c
elo
na
4/5
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
© P.A .U. Ed
3
MITEN LUOKK AKESKUSTELU TOTEUTETAAN
gene
ra tio
n
ch s@s
o ol
lopputyö: generations@school- projektin tulokset Oppilaat piirtävät tai kirjoittavat vaikutelmansa seniorien kanssa keskustelusta. Tämä ja edellinen vaihe voidaan tehdä ikääntyneiden kanssa tai myöhemmin toisella oppitunnilla. Piirroksia ja valokuvia kokouksesta lähetetään muiden eurooppalaisten koulujen tiedoksi generations@school Panoramioryhmään. Katso resurssi ”generations@school Panoramio- ryhmään liittyminen” joka auttaa levittämään tietoa keskustelujen tuloksista. Johtopäätökset ja tulokset jakamalla koulusi osallistuu generations@school kilpailuun ja saattaa voittaa oman maan parhaalle sukupolvien väliselle keskustelulle myönnettävän palkinnon!
Jos haluat jatkaa hanketta, tässä muutamia esimerkkejä mahdollisesta toiminnasta: • Kuvaile ikääntyneiden vierailua. • Piirrä lapsi, nuori aikuinen, ikääntynyt aikuinen tai vanhus ja anna kaikille piirtämillesi hahmoille ikä. • Piirrä mitä opit ikäihmisten tarinoista. • Täydennä seuraavat lauseet:
– Kasvaminen tarkoittaa..., Ikääntyminen merkitsee... – Mihin ikään saakka voidaan harrastaa urheilua? Käyttää tietokonetta? Mennä naimisiin? Voittaa iso tennisturnaus kuten Wimbledon tai Roland-Garros? • Seniorien vierailujen jälkeen kouluissa voidaan järjestää piirustus-, runous-, sarjakuva- ja tarinankerrontakilpailuja keskusteluissa esille tulleista aiheista.
Carole Gadet, sukupolvien välisten hankkeiden erikoisasiantuntija: Ensemble Demain perustaja (www.ensembledemain.com) ja Ranskan opetusministeriön sukupolvien välisistä projekteista ja tutkimuksista vastaava toimihenkilö.
5/5
http://europa.eu/active-ageing-2012
© European Commission, 2012.
Jatkotoimet: tulostenseuranta